×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa, de Győr így is nyertes

Megszületett a döntés, a nemzetközi zsűri Veszprémet javasolja Európa Kulturális Fővárosának 2023-ra, de városunk is sokat profitálhat az elmúlt időszak eredményeiből…

 

Ez a hét Győrben, Debrecenben és Veszprémben is a 2023-as Európa Kulturális Főváros pályázat jegyében telt, hiszen a nemzetközi zsűri mindhárom városba ellátogatott, majd a városok prezentáltak Budapesten, hogy péntek délután megszülethessen a döntés.

 

„Veszprém!” – mondta ki a döntést hosszas várakozás után Aiva Rozenberga, a független szakértői testület elnöke. Az eredményhirdetés előtt Krucsainé Herter Anikó kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkár és Zupkó Gábor az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője is arról beszélt, hogy a döntnököknek nagyon nehéz dolguk volt, hiszen mindhárom város példaértékű munkát végzett, és mindegyik megérdemelné a címet. Végül a három város közül Veszprémé lett a lehetőség.

 

„Győr így is nyertesnek érezheti magát, hiszen egy nagyon fontos kulturális párbeszéd indult el, amely előremutató ötleteket hozott, és az elmúlt időszaknak komoly közösségépítő ereje is volt.” – fogalmazott a bejelentést követően Borkai Zsolt polgármester. Hozzátette, bár nem leszünk Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban, Győr így is a kultúra egyik fővárosa, ezért szeretnék megvalósítani, a megszületett terveket, és továbbra is azon dolgozunk, hogy minél többen ismerjék meg Győr értékeit. A polgármester köszönetet mondott a pályázat összeállításában résztvevőknek, a kulturális szakembereknek és intézményeknek, a város stratégiai partnereinek és minden győrinek, akik magukénak érezték ezt a fontos küldetést.  Végezetül gratulált a nyertes városnak, és sok sikert kívánt nekik 2023-ra.

 

Az egész hét az EKF-ről szólt

 

A második fordulós pályázatot november 9-én Borkai Zsolt polgármester nyújtotta be az Emberi Erőforrások Minisztériumába, ezután elindult a felkészülés a nemzetközi zsűri fogadására, amelynek tagjai hétfőn este, Debrecenből érkeztek Győrbe, és a keddi nap során áttekintést kaphattak Győr értékeiből. Városunk rendhagyó bemutatóval készült, amelynek a helyszíne az Apátúr ház volt. Az épület termei tematikusan, látványos és interaktív módon vezette végig az ítészeket a város pályázatának művészeti programján, amelybe kulturális intézményeink és a pályázatunk stratégiai partnerei is bekapcsolódtak. A bemutatkozás helyszíne volt a Kossuth utca és a Széchenyi István Egyetem is, de természetesen a Belvárost is megismerhette a zsűri, amely kedd este Veszprém felé vette útját.

 

Két nappal később már a győri csapat volt hivatalos a fővárosba, hogy a Művészetek Palotájában prezentációt tartson a november 9-én beadott, második fordulós pályázatról. A győri elképzeléseket Borkai Zsolt polgármester, dr. Fekete Dávid alpolgármester, a Karzat Színház Nonprofit Kft. képviseletében Borsa Kata és Pál Kálmán, Dunai Csenge, Győri Nemzeti Színház színésze, Weisz Mátyás, hazánk legfiatalabb rádiósa, valamint pályázatunk négy nemzetközi hírű művészeti tanácsadója: Szép Fruzsina fesztiváligazgató, a YOUROPE Európai Fesztiválszövetség elnökségi tagja, Adrian Schwarzstein színész, rendező, Sergey Korsakov újságíró, író, producer és Matija Solce zenész, színész, bábművész mutatta be.

 

Csütörtökön egyébként Győr előtt Debrecen prezentált, míg Veszprém péntekre maradt. Ezen a napon, délután fél négykor hirdették ki, hogy a három versenyben maradt város közül melyiket javasolja a 2023-as cím viselésére a zsűri.

Vissza
Fel
Normál