×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Mit csinál hatszáz gyerek egy parkolóban?

A válasz egyszerű: Sportol, ügyességi feladatokat old meg, újrahasznosít, s az alternatív hajtású járművekkel ismerkedik. Minderre a III. Győri Parkoló Nap keretében nyílt lehetőségük…

 

A szervezők ezúttal az általános iskolás korosztályt célozták meg, akik a Bro’n’Sis táncos átmozgató programja után kezdtek neki a feladatoknak. „A győri önkormányzat célja, hogy a győri gyerekek minél fiatalabb korban megismerjék a környezettudatos szemléletet.” – fogalmazott Radnóti Ákos alpolgármester, aki kiemelte, Győrnek kitűnő, és folyamatosan fejlődő kerékpárút-hálózata van, igénybe lehet venni a GyőrBike-okat, amelyek egy egészségesebb közlekedési módot kínálnak. Az alpolgármester kiemelte, Győr egy sportos város, ezért örömteli, hogy a gyerekek különböző sportágakat is kipróbálhatnak, és talán kedvet is kapnak azok űzésére.

 

A Zechmeister utcai parkoló öbölben 24 parkolóhely elevenedett meg, ahol különböző feladatokat hajthattak végre a gyerekek. A szervezők részéről Fehér Gábor elmondta, azok a fiatalok, akik itt vannak, felnőve talán kevesebbet használják majd az autójukat, és amikor megtehetik, az alternatív közlekedést választják. Ennek érdekében több alternatív hajtású járművel ismerkedhettek a gyerekek, a rollertől kezdve az elektromos hooverboardig (mini segway). A hat győri általános iskolából érkezett gyerekek kipróbálhatták a judót, a vívást, a jégkorongot, kültéri petpalack bútorokat készítettek, amelyek később óvodákba kerülnek, de a kidekorált kismotorokra is ez a sors vár.

 

Aki beült a rendőrautóba, mindjárt egy balesetmegelőzési activity-n is részt vehetett, kézműveskedhettek, twisterezhettek, és még számos vidám játékot játszhattak a gyerekek. A generációk találkozása jegyében az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény időseivel kártyázhattak a fiatalok, akiket a Városi Diák Fórum fiataljai segítettek.  A parkolóban több civil szervezettel, sportegyesülettel, kerülhettek kapcsolatba a diákok, de megtalálható volt a Híd Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda standja, sőt a győri állatmenhelyé is, ahol még arról is hasznos tanácsokat kaphattak a kisiskolások, hogyan kerüljék el egy kóbor kutya harapását.

 

„Nagyon jól érezzük magunkat, mert szuper játékok vannak itt, ráadásul játék közben hasznos információkat is kapunk.” – nyilatkozta lapunknak lelkesen Kovács Patrik és Pápai Olivér, a Prohászka iskola harmadikas diákjai. Olivér elárulta, sokszor közlekedik bringával, sőt rollerrel és gördeszkával is szokott. Patrik hozzátette, azért jó biciklizni, mert miközben közlekedünk, mozgunk is.

 

A program a TOP-6.4.1-16-GY1-2017-00002 számú, „Kerékpáros közlekedési hálózati infrastruktúra- és szolgáltatás fejlesztés Győrben” című európai uniós projekt keretében valósult meg, melynek – új kerékpárutak építése, illetve nyomvonalak kijelölése mellett – a szemléletformálás is része.

Vissza
Fel
Normál