×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Idősek egészsége

Ma a világ lakosságának csaknem egytizede 60 évesnél idősebb. Az ENSZ adatai szerint 2050-re 600 millióról 2 milliárdra nő a 60 év felettiek száma, s így több lesz az idős, mint a gyerek. A várható élettartam növekedése korunk egyik legnagyobb vívmánya, ugyanakkor a társadalom elöregedése folyamatos kihívást jelent az aktív társadalomnak, a szociális és egészségügyi intézményrendszernek. Ezért nemcsak az egyén számára fontos, hogy az életkor hosszabbodásával nyert életéveket milyen életminőségben töltjük el.

A WHO ajánlása szerint a kormányoknak és önkormányzatoknak fel kell készülniük arra, hogy az elöregedés hatásait hogyan tudják kezelni. Pl. hogyan őrizhető meg az idős emberek mobilitása, hogyan hasznosítható a szaktudásuk, hogyan lehet teret biztosítani az aktivitásuknak, milyen hatékony megoldások vannak speciális szükségleteik kielégítésére, milyen egészségügyi és szociális ellátásokkal biztosítható az, hogy minél hosszabb ideig otthonukban maradhassanak, stb.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a WHO Egészséges Városok Program Európai Projektvárosi Hálózatán belül 15 európai várossal együtt részt vesz az "Egészséges Időskor" Alhálózat munkájában.

Az alhálózat tagvárosai WHO-s indikátorok alapján kidolgozták városuk 50 év feletti lakosságának
Egészségképét. A WHO Egészséges Városok Győri Programiroda koordinálásával 2005 őszén létrejött egy városi munkacsoport, amely a javasolt indikátorok alapján elkészítette a Győrben élő Idősek Egészségképét, ami két forrásból állt össze:

1. A WHO-s indikátor lista alapján a meglévő adatokból összeállított adatbázis
2. Az 50 év feletti győri lakosság 320 fős mintáján készült kérdőíves felmérés.

Győr Megyei Jogú Város Képviselőtestülete 2006. májusában tárgyalta a Győrben élő Idősek Egészségképét és határozatot fogadott el az Önkormányzat mellett mûködő Idősügyi Tanács létrehozásáról és egy Koncepció kidolgozásáról az idősek életminőségének javítására. A koncepciót Győr Megyei Jogú Város Képviselőtestülete 2007. novemberében fogadta el. Az éves feladattervről 2008 januárjában döntött. (Innen letölthető)

Az Idősügyi Tanács 2007-ben jött létre, folyamatosan mûködik.

 

Csatolás:

Vissza
Fel
Normál