×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Győrben rendezik a robotprogramozási világdöntőt

2019-ben Magyarország, egészen pontosan Győr ad otthont a WRO robotprogramozási világdöntőnek, amely a magyar oktatástörténet legnagyobb, legrangosabb világversenye lesz…

 

A rangos versenynek első ízben ad otthont európai helyszín. A 2019. november 8-10. között megrendezendő XVI. World Robot Olympiad™ (WRO) Világdöntő rendezési jogát ráadásul a Magyarországot képviselő Edutus Főiskola nyerte el. A helyszín városunk lesz, egészen pontosan az Olimpiai Sportpark. „A rendezés jogáért való küzdelemben Montrealt előztük meg, ez már önmagában is elég nagy fegyvertény.” – mondta el Szögi Zoltán, az Edutus Zrt. vezérigazgatója kedden. Hozzátette, a döntnököket egyrészt az győzte meg, hogy Győrben minden feltétel adott, másrészt pedig a Magyar Állam is az ügy mellett áll. Külön megköszönte Czunyiné Dr. Bertalan Judit segítségét, aki kormánybiztosként rengeteget tett azért, hogy hazánkba kerüljön ez a kiemelkedő esemény. Csak, hogy érzékeljük, mekkora rendezvényről van szó, a győri világdöntőre 65 országból mintegy 3000 résztvevő érkezik majd.

 

A World Robot Olympiad egy nemzetközi oktatási program, amelynek célja, hogy a fiatalok számára népszerűvé tegye a természettudományos tárgyakat, és felkeltse az érdeklődést a mérnöki vagy informatikai szakmák iránt. A verseny egy olyan tudományos esemény, amely a nagy sportrendezvények izgalmát is kínálja, miközben a LEGO® Mindstorms robotok tervezésének, építésének és programozásának kihívásával kell megküzdeniük a fiataloknak.

 

„Ez a rendezvény nagyon jól leképezi azt, amit a minisztérium is feladatául tűzött ki.” – fogalmazott a világverseny győri sajtótájékoztatóján dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter. Az innováció, digitalizáció, gyakorlatiasság kulcsszavak mellett meg kell említeni a robotizációt is, mert ez a jelen, amellyel minél fiatalabb korban kell megismertetni gyermekeinket. A miniszter kitért Győr szerepére is a hazai gazdaságban. Mint mondta, Európában is élenjáró az a high-tech hozzáadott érték, amelyet magyar emberek adnak a nemzetközi minőséghez. „Ehhez a minőséghez pedig az önkormányzat, az egyetem és a győri vállalatok együttműködése nagymértékben hozzájárul, s ezért is méltó hely Győr a rangos esemény megrendezéséhez.”

 

„ Győr egyedülálló hely a világon, hiszen nem sok város mondhatja el magáról, hogy két év alatt két olimpiát is megrendez. 2017-ben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált nagy sikerrel bonyolítottuk le, s bízom benne, hogy a 2019-es „tudományos olimpia” is hasonlóan sikeres lesz.” – nyilatkozta Borkai Zsolt polgármester, aki köszönetet mondott az Edutus Főiskolának, és a kormányzatnak azért, hogy Győrbe kerülhetett a rendezvény. A polgármester hangsúlyozta, az innováció otthon van a városban, ezért ez a fiatalokat innovációra ösztönző verseny is otthonra lel majd nálunk. Hozzátette, szeretettel várjuk a fiatalokat 2019 novemberében, s ennek a vendéglátásnak már megkezdődtek az előkészületei.

 

„A Győrben létrejött együttműködés-rendszer, amelyre miniszter úr utalt, és amelynek a Magyar Állam is fontos partnere, komoly eredményeket tud felmutatni. Ezek az eredmények bizonyítják, hogy városunkra nyugodt szívvel lehet rábízni a nagy feladatokat.” - vélekedett dr. Földesi Péter. A győri Széchenyi István Egyetem rektora hozzátette, a kampusz területén működő Mobilis Interaktív Kiállítási Központ hasonló célokat szolgál, mint a WRO, hiszen a fiatalokat szeretteti meg a tudománnyal, a fizika világával. Az egyetem beiskolázási számai mutatják, hatékony a módszer, ahogy a robotprogramozási verseny is, hiszen mi lehetne vonzóbb a gyerekek számára, mint lego-robotokkal versenyezni egymással. „A Széchenyi István Egyetem a versengés mellett az együttműködést is mindig szem előtt tartja, ezért az Edutus Főiskolával is szívesen együttműködnek egy kiváló magyarországi verseny érdekében.”

 

Magyarország egyébként 2014-ben csatlakozott a WRO-hoz, akkor még csak 11 csapattal, míg az idei nemzeti döntőben már 135 csapat vett részt. A világdöntőn 8 csapat képviseli majd hazánkat. A versenyen több kategóriában mérkőznek meg a fiatalok. A regular kategória lényege, hogy a fiatalok előre megkapják a feladatot – amely az egész világon egységes -, így előre megépíthetik és tesztelhetik a robotokat, de a versenyre teljesen szétszerelt állapotba kell megérkezniük. Ekkor azonban egy meglepetés-szabályt kapnak, amely váratlan helyzet elé állíthatja őket. A foci kategóriában olyan robotokat kell megalkotni, amelyeket labdarúgásra programoznak, s értelemszerűen az a csapat nyer, amelyiknek a robotja több gólt rúg. Az Open kategóriában egy évente változó témában feladatot végrehajtó robotot kell alkotni, a magyarországi világdöntő témája az ételpazarlás lesz. Ezek a kategóriák elsősorban általános és középiskolás fiataloknak szólnak, míg az ARC kategória már az egyetemistákat, főiskolásokat célozza, és összetettebb feladatok elé állítja a fiatal tudósokat..

Vissza
Fel
Normál