×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Fókuszban a választás és az elektronikus közigazgatás

A közelgő Európai Parlamenti választások lebonyolításáról, az ÁSZ ellenőrzések tapasztalatairól, valamint az elektronikus közigazgatás fejlesztéséről – köztük az adózással összefüggő győri mintaprojektről is tárgyaltak a Megyei Jogú Városok Szövetsége Jegyzői Kollégiumának tagjai …

 

A jegyzői kollégium keddi napjáról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

 

A második napon Borkai Zsolt polgármester köszöntötte a konferencia résztvevőit, akiktől sok pozitív visszajelzést kapott a rangos esemény szervezettségéről. „Nagy öröm számomra, hogy Győrben fogadhatjuk a megyei jogú városok jegyzői kollégiumát, hiszen egy olyan szakmai grémiumról van szó, akik munkájukkal, hozzáértésükkel sokat tesznek a megyei jogú városok megfelelő működéséért.” A polgármester utalt az alpolgármester által is vázolt együttműködési rendszerre, s kiemelte, a Megyei Jogú Városok Szövetsége is egy fontos terepe az együttműködésnek, hiszen ezek a városok a magyar lakosság közel egynegyedét képviselik.

 

A kétnapos ülés zárásaként dr. Szekeres Antal Debrecen város jegyzője, a jegyzői kollégium elnöke, valamint dr. Lipovits Szilárd Győr jegyzője foglalta össze a tapasztalatokat. Dr. Szekeres Antal elmondta, az első napon az Európai Parlamenti választások lebonyolítása szempontjából fontos aktuális teendőket tekintették át, a városok részéről felmerült kérdésekre pedig dr. Pálffy Ilona a Nemzeti Választási Iroda elnöke adta meg a válaszokat. A fórumig egyébként az értesítők 53 százalékát postázták ki, de a héten valamennyinek meg kell érkeznie a választópolgárokhoz.  Aki nem kapja meg, a jegyzőnél (a Helyi Választási Iroda vezetőjénél) tehet bejelentést. Mint megtudtuk, mintegy két tucat jelölő szervezet nyilvántartásba vétele történt meg, nekik húszezer aláírást kell összegyűjteniük az induláshoz.

 

Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek legfőbb tapasztalatairól számolt be, különös tekintettel az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok ellenőrzésére. A kollégium elnöke kiemelte, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az önkormányzatok jó gazdái ezeknek a társaságoknak.

 

A második nap az elektronikus közigazgatásban a városok előtt álló feladatok megvitatásáról szólt. Dr. Lipovits Szilárd győri jegyző elmondta, jelenleg az ASP, vagyis az Állami Szoftverszolgáltatási Központhoz való csatlakozás folyamata zajlik. Kiemelte, Győr pilot projektet hajt végre az adórendszer és az iktatási rendszer tekintetében, így a győriek az elsők között találkozhatnak majd olyan elektronikus szolgáltatásokkal, amelyek kényelmesebbé teszik az ügyintézést.

Vissza
Fel
Normál