×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Felavatták Gróf Bethlen István egészalakos szobrát

A korábban megújult zsinagóga és az Evangélikus Sziget közötti zöld terület rekonstrukciója révén egy új közparkot hozott létre a város. Itt, a Bethlen István téren kapott helyet az államférfi egészalakos szobra...

 

„Győr Magyarország műemlékekben harmadik leggazdagabb városa, a Szent László herma őrzője, gyönyörű köztéri alkotások, a múltunkról mesélő legendák, jeles személyiségek otthona, a kultúra nemzetközi szintű képviselője. A mi felelősségünk, hogy ezeket az értékeket megismerjék a győriek, a magyarok, és egész Európa. Ezért is pályáztuk meg az Európa Kulturális Fővárosa 2023-as címet.” – fogalmazott avatóbeszédében Borkai Zsolt. A polgármester hangsúlyozta, a mi felelősségünk továbbadni ezeket az értékeket a következő generációknak, és ezt számos módon igyekszünk is megtenni. Hagyományőrző fesztiváljaink, legendáink életben tartása, műemlékeink felújítása, és a neves személyiségeket megformáló új köztéri alkotások elhelyezése is ezt a célt szolgálja.”

 

Szerdán egy újabb ilyen köztéri alkotással gazdagodott Győr. Újváros szívében egy teljesen felújított környezetben, méghozzá a róla elnevezett téren, a zsinagóga és az Insula Lutherana szomszédságában kapott helyet gróf Bethlen István életnagyságú bronz szobra. Az önkormányzat anonim módon lefolytatott, meghívásos pályázatot hirdetett a szobor elkészítésére, amelynek eredményeként Páljános Ervin alkotása valósulhatott meg.

 

Dr. Fekete Dávid alpolgármester az új köztéri alkotással kapcsolatban elmondta, régi adósságunkat törlesztettük a huszadik század utolsó nagy magyar államférfija felé, és Budapest, valamint Nagykanizsa után Győrben is szobor emlékeztet rá. Kiemelte, a helyszín is szimbolikus, mert ahogy Bethlennek Trianon után a romokból kellett újjáéleszteni az országot, úgy az önkormányzat küldetése, hogy az újvárosi rehabilitáció révén újjáépítse a régen patinás városrészt. Hozzátette, a mártír miniszterelnök gondolkodását a tolerancia vezette, ezért is került méltó helyre az öt különböző felekezethez tartozó templom közelségében az alkotás „Az újvárosiak régóta szerették volna, hogy a korábban elhanyagolt terület megújuljon, amely most egy új pihenőpark formájában meg is valósult.”

 

A szobor felállítása előtt az önkormányzat tehát a teret is átépítette, új térburkolat készült, teljesen megújították a park növényzetét, ahogy megújult a világítás is, a biztonságra pedig térfigyelő kamera vigyáz. Kuriózum az itt elhelyezett földbe süllyesztett szelektív sziget, amely első ilyen létesítmény az országban.

 

Gróf Bethlen István, a múlt század egyik legjelentősebb magyar politikusa, a Trianon utáni konszolidáció végrehajtója, aki 1921-től egy évtizeden át állt a kormány élén. Bethlen keresztény-nemzeti kormánya stabilizálta a trianoni béke sokkját elszenvedő, területileg megcsonkított országot. Azon túl, hogy miniszterelnökként sikerült helyreállítania az ország gazdaságát, intézkedései elősegítették városunk köznevelésének fejlődését és ösztönözték a győri ipar fellendülését is. – méltatták az avatáson az államférfi érdemeit.

Vissza
Fel
Normál