×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Elkészült az Árpád Parkolóház

Már az adventi időszakban nagy segítség, hogy megnyílt az Árpád út 44. szám alatti, kétszáz férőhelyes parkolóház, amely a Belváros parkolási nehézségeit enyhíti.

 

„Az önkormányzat számos beruházással igyekszik segíteni a közlekedést, a megnövekedett győri gépjárműforgalom dinamikus levezetését.” – nyilatkozta Borkai Zsolt. A polgármester kiemelte, a parkolóház adventi átadása azért is fontos, mert ilyenkor még fokozottabb a parkolási igény, de persze a 205 új parkolóhely az év minden szakában nagy segítség az itt élőknek, dolgozóknak, kereskedőknek, a belvárosba érkezőknek egyaránt. A polgármester emlékeztetett arra, hogy a korábban itt működő és leromlott állapotba került ifiház közösségi funkcióját a Rómer ház vette át, a 205 új parkolóhely mellett pedig egy kuriózumnak számító zöldtető-rendszer is megvalósult, míg a kultúrát az új balett-terem szolgálja. Borkai Zsolt bejelentette, az idén féláron használható a parkolóház.

 

„Ez a fejlesztés egy újabb eleme annak a tudatos városfejlesztésnek, amit Győr folytat, és amit a jövőben is folytatni szeretne.” – emelte ki Kara Ákos államtitkár, győri országgyűlési képviselő. Hozzátette, a belváros fejlesztése mellett a többi városrész is kiegyensúlyozottan fejlődik. Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő a beruházás jelentőségét érzékeltetve elmondta, ha a parkolóház férőhelyeit a földfelszíni parkolókkal számolva egymás mögé raknánk, 1,1 km-re lenne szükség. Kiemelte a balett próbaterem építésének jelentőségét is, amely tovább erősíti a város kulturális életét.

 

Győrben az Árpád út és a Teleki László utca találkozásánál épült meg az Árpád Parkolóház. A létesítmény alapkőletétele 2017. november 27-én volt, vagyis alig valamivel több, mint egy év alatt készültek el a gépkocsibeállók. Az épületben a nyitott gépjárműtárolók mellett a Győri Balett számára egy balett próbaterem funkciójú egységet is kialakítottak. A parkolóházat 2018. december 14-én déli 12 órától használhatják a közlekedők.

 

Sági Géza a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója a mintegy 8000 négyzetméteres területet mutatta be. Az épület szerkezete: a földfelszín alatt két félszinten pince, eföltött földszint, plusz 4 emelet, azaz 8 félszint található. A tetőn – mintegy az V. emeleten - félszint eltolásos szerkesztéssel – zöldtetőt alakítottak ki. A III. és IV. emelet Teleki László utcai oldalán, illetve a IV. emelet keleti oldalán, továbbá az egész tetőszinten – összesen: 1276 négyzetméter – intenzív zöldtető létesült, ennek megfelelő szigetelési rendszerrel, közel 5000 növény beültetésével, automata csepegtető öntözési rendszerrel. A homlokzati kialakítás: szerelt szálcement homlokzat (összesen: 700 m2).

 

A létesítményben 205 gépjármű-parkolóhely áll rendelkezésre – ezen belül 5 db mozgáskorlátozottak számára fenntartott. A parkolást integrált informatikai rendszer segíti. Az épületben – később üzembe helyezendő – elektromos töltőállomás-helyeket, továbbá motorparkolót és kerékpártárolót is kialakítottak. A személyi közlekedést 2 db, egyenként 8 személyes, 630 kg teherbírású, hidraulikus, gépház nélküli, személyfelvonó segíti.

 

A Győri Balett művészeti tevékenységének támogatására a létesítmény 453 m2 alapterületű földszintjén 223 m2 nagyságú Balett Stúdió, próbaterem létesült a hozzá kapcsolódó kiszolgáló létesítményekkel. A Balett Stúdió berendezése, a takarítási munkák elvégzése ezekben a hetekben zajlik.

 

Kivitelező: W-E 2017 Konzorcium tagjai a West Hungária Bau Kft. és Euro Generál Zrt., a kivitelezés értéke mintegy 1,7 milliárd forint.

 

„A fejlesztés a „Kerékpáros és parkolási infrastruktúrafejlesztés Győrben” című Széchenyi 2020 projekt keretében valósult meg. A balett terem építéséhez az önkormányzat 186 millió forintos önrészt biztosított.”

 

Parkolási tudnivalók

 

A parkolóház főbejárata az Árpád út felől található ki-és bejárati lehetőséggel. A parkolóházból kikanyarodni az Árpád útra jobbra (az Árkád felé) és balra (a Teleki út felé) egyaránt lehet.

A parkolóháznak van egy, a főbejárattól különválasztott bejárata is, ez a Teleki út felőli homlokzatnál található, mely a parkolóház üzemszerű működésekor a Szent István út felől közlekedők számára áll rendelkezésre, így nem kell a Teleki út – Árpád úti jelzőlámpát igénybe venni a behajtás alkalmával.

 

A projekt részeként átalakították a Teleki utca - Árpád út kereszteződésében lévő, jelzőlámpás csomópontot. Így lehetővé vált a Teleki utcában a színház épülete felől érkezők számára a balra kanyarodás az Árpád út felé. A Szent István útról érkezők a Teleki utcáról – ahogyan eddig – jobbra, kis ívben bekanyarodhatnak az Árpád útra.

 

A parkolóházat gyalogosan ugyancsak az Árpád út felől lehet megközelíteni. Az épület főbejáratával szemben állva bal oldalon található a lépcsőházhoz illetve a két lifthez vezető gyalogosbejárat. Itt található a két díjfizető automata is. Az automaták egyelőre érmét és papírpénzt fogadnak el, később bankkártyás fizetési mód is lehetséges lesz. A díjfizető automaták próbaüzemszerűen működnek, átmeneti meghibásodás esetén az üzemeltető társaság munkatársai segítik a parkolóházat használó autósoknak.

 

Gázüzemű, illetve 210 centiméternél magasabb járművel a parkolóházba behajtani tilos!

 

A parkolóház Árpád úti és Teleki úti homlokzatán foglaltságjelzők mutatják az aktuális szabad helyek számát. Az épületen belül, a földszinten, a behajtási pontnál ugyancsak látható foglaltságjelző, ez mutatja a pinceszinteken és az emeleteken lévő aktuális szabad helyek számát.

 

A parkolóház üzemszerű működésekor a behajtásnál a sorompók melletti automatából jegyet kell húznia az autósoknak. A beállók felett piros vagy zöld fények jelzik a foglalt vagy szabad helyeket. A parkolóházban rendszámfelismerő rendszer működik, a díjfizetést követően kihajtáskor a sorompó automatikusan felemelkedik. Amennyiben ez nem történik meg, a járművezető a sorompó melletti automatába csúsztatja a jegyet, melyet a készülék elvesz, és a sorompó kinyílik.

 

A földszinten (P0) kapott helyet 5 darab, mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhely. (A mozgáskorlátozott használók számára külön gyalogosútvonalat biztosítottak, melyet kék színű felfestés jelöl.)  A piceszinten két eltolt félemelet (P-1 és P-2), az emeleteken nyolc eltolt félemelet (P1-től P8-ig) található. Valamennyi szinten biztosított a kapcsolat a lépcsőház illetve a liftek felé.

 

Az Árpád Parkolóház használatának díja 2018. december 14-én déli 12 órától 100 Ft/60 perc. (Minden megkezdett 60 perces egység díjköteles.)

2019. január 2-től a parkolóház használatának díja: 200 Ft/60 perc.

Vissza
Fel
Normál