×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc vértanúira emlékeztünk

A város a hagyományokhoz híven a Batthyány téren felállított Batthyány-emlékoszlopnál tartotta a hősök előtt tisztelgő koszorúzási ünnepségét…

 

„ Fájdalmas évfordulót ül ma a magyar nemzet, hiszen éppen 170 éve annak, hogy hőseinket az embertelenség elragadta közülünk. 170 éve a szabadságért vívott harcunk elbukott, 170 éve valami összetört, több millió szív megszakadt, 170 éve egy kicsit minden magyar meghalt. De 170 éve valami más is történt! Ugyanis 170 évvel ezelőtt világossá vált, hogy bár megtorolhatják bátor kiállásunkat, gőgösen arcul csaphatnak minket, zárójelbe tehetik a mi véleményünket a világról, a szabadságvágyat, a haza és a nemzet szeretetét, a nemzettestvéreink iránt érzett szeretetet és összetartozás érzését nem tudják kiölni belőlünk! – fogalmazott emlékező beszédében dr. Fekete Dávid alpolgármester.

 

Mint mondta, Haynau vezérletével példátlan megtorlás sorozatnak esett áldozatául az aradi 13-ként emlegetett 13 honvédtiszt: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly. Gróf Batthyány Lajost, az első magyar miniszterelnököt ugyanezen a napon Pesten végeztek ki.

 

„Köszönjük nektek Bátor Hőseink, hogy példát adtatok, utat mutattatok, erőt sugároztatok, megkeményítettétek szívünket, megerősítettétek hitünket, kitartást, és elszántságot csepegtettetek belénk! Köszönjük, hogy 170 év távlatából is üzentek nekünk, és még ma is emlékeztettek bennünket a helyes irányra, a nemzettel szembeni kötelességünkre, és arra, hogy higgyünk magunkban, az összetartozás erejében, higgyünk Magyarországban és a Magyar Nemzetben!” – szólt az elődökhöz a szónok.

 

A megemlékezésen a Hangraforgó Együttes adott ünnepi műsort, majd az emlékezés virágainak elhelyezése következett a Batthyány-emlékoszlopnál.

Vissza
Fel
Normál