×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Átadták a Szent László díjakat

Ünnepi díszközgyűlés, koszorúzás, püspöki szentmise és ünnepi körmenet a Szent László Nap programjai között…

 

„Nem csak daliás és eszes, de erényes is volt, akit oltalmazóként, ebből adódóan igazi lovagkirályként tisztelünk.” – fogalmazott a városi díszközgyűlésen Borkai Zsolt. Hozzátette, Szent László tisztelete áthatja mindennapjainkat, kultúránk része, lokálpatriotizmusunk egyik fontos eleme. A polgármester arról is beszélt, hogy ezen a napon az emlékezés mellett olyan személyeket díjaz a város, akik Győrért tevékenykednek, a győri közösségért alkotnak, felelősséget vállalnak embertársaik iránt. „Nekik a díjjal köszönjük meg mindezt, de tudnunk kell, hogy egy olyan városban élünk, ahol szerencsére rajtuk kívül is sokan vannak, akik igazi lokálpatrióták, és nem restek Győrt szolgálni.” Végezetül beszédében arra is felhívta a figyelmet, hogy a hagyományos értékek tisztelete és továbbörökítése az utókornak közös felelősségünk.

 

 

Borkai Zsolt polgármester Szent László-érmet adott át Barabás László festőművésznek festészeti-grafikai munkássága és Győr művészeti életében betöltött közösségformáló tevékenységéért, míg Nagy István fényképészmester a város múltját és jelenét bemutató munkásságáért vehette át az elismerést. Szent László díjat kapott Szalóky János OSB plébános is közösségformáló és karitatív tevékenysége elismeréseként, míg munkatársunk, Zombai-Kovács Ákos televíziós főszerkesztő a győriek hiteles tájékoztatása érdekében végzett több évtizedes szerkesztő-tudósító munkája elismeréseként vehette át a díjat.

 

Az ünnepi műsorban Molnár Ágnes, a Győri Nemzeti Színház színművésze és Stummer Márton gitárművész közreműködött. A Szent László Nap a lovagkirály szobrának megkoszorúzásával folytatódik a Káptalandombon, este hattól pedig püspöki szentmise kezdődik a Bazilikában, amit a hagyományos ünnepi körmenet követ, Szent László hermájának hordozásával.

 

Péntektől vasárnapig az Aranypartra várják a kicsiket és nagyokat a Szent László Napokra, vagyis egy lovagkori időutazásra.

Vissza
Fel
Normál