×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

40 éves a Győrújbaráti Gyermektábor

A győri gyerekek negyven esztendeje nyaralnak itt, s ki a faházakra, ki a sátortáborra, ki pedig a tábortüzekre emlékezik vissza legszívesebben. A tábori élmények sokunk fiatalságának meghatározó momentumai, és a közös emlékek generációkat kötnek össze…

 

1979-re társadalmi munkában, több tízezer ember összefogásával, illetve 150-nél is több vállalat, iskola, szövetkezet támogatásával épült fel, vagyis a győriek maguk építették a gyerekeknek a tábort, amely immár negyven éve teszi lehetővé a város általános iskolásainak nyári üdülését. Az idén tíz turnusban mintegy 2800 gyerek érkezik Győrújbarátra.

 

A nagyobbak még emlékeznek az egykori haditechnikai parkra, és a katonai sátrakra, no meg a zászlófelvonásra az alakuló téren. Az esti tea és a zsíros kenyér ízét sokan érezzük ma is a szánkban, ahogy a hangszórókból felcsendülő tábori rádió dallamaira és a reggeli tornára is jól emlékezünk. Mára sok minden megváltozott, de a medence még mindig várja a felfrissülni vágyó gyerekeket, ahogy a sportpályák és a játszótér is. Bár ez a hely madártávlatból ma is ugyanazt az ikonikus képet mutatja, mint egykor, a negyven éves évfordulóra teljesen megújult a győri fiatalok nyári táborhelye.

 

 

„Megújultak a faházak, sőt újak is épültek, ahogy egy foglalkoztató épület is készült. Megújult a főépület is a vizesblokkokkal, az étkezővel, a teljes vezetékrendszer cseréjével.” – sorolta a negyven éves ünnepségen Borkai Zsolt polgármester, aki hangsúlyozta, ez a tábor a győriek közös ügye, így a felújításhoz is sok helyi vállalkozás járult hozzá. „Ez itt nem egy nyári gyerekmegőrző, hanem egy közösségformáló hely, ahol sok új ismerettel is gazdagodhatnak a fiatalok.” A polgármester azt is elmondta, az önkormányzat célja, hogy a győri gyerekeknek igazi nyári élményekben legyen részük, amiket a tábor munkatársai hasznos programokkal töltenek meg a természetközeli környezetben. Borkai Zsolt az évforduló alkalmából a Városháza ezüst emlékérmét adományozta az intézménynek.

 

Fehérné Bocska Erzsébet táborvezető az önkormányzat mellett köszönetet mondott a támogató cégeknek, a munkatársainak, akik rendben tartják a 11 hektáros területet és az itt működő 45 épületet, valamint az animátorcsapatnak, akik a programokról gondoskodnak és a felügyelő tanároknak, akik vigyáznak a fiatalokra. „A tábor értelmét persze a gyerekek adják, akik közül sokan visszajáró vendégek. Az igazi dicséret azonban az, amikor a táborozók felnőttként maguk is ide küldik gyermekeiket, és büszkén mesélik nekik, hogy anyu is, apu is itt táborozott egykor.”

 

 

A résztvevők emlékfa ültetésével tették maradandóvá az évfordulót. A tábor egy különleges újdonsággal is bővült, mert az ebből az alkalomból nyitották meg a HajszaParkot, ami a napjainkban oly divatos akadálypályák kihívását nyújtja szabadtéren. Hogy mi mindenre lehet használni az itt található eszközöket, azt a fiatalok rögtön meg is mutatták. Ahogy dr. Somogyi Tivadar alpolgármester fogalmazott, a tábor nem csak tetőtől talpig megújult, de évről-évre olyan újdonságokkal bővül, amelyek hozzájárulnak a gyerekek élményteli nyaralásához.

 

Hogy mennyien őriznek szép emlékeket a győrújbaráti nyarakról, arról a Győr+ Rádióból is megbizonyosodhatunk, hiszen a nyár folyamán szerdánként 6:30-10:00 óra között a táborból jelentkezik a reggeli műsor. Orosz Sanyi és Nagy Roland olyan ismert győri személyekkel is beszélget, akik egykori táborozóként, vagy akár nevelőként kötődnek a város negyven éves gyermektáborához.

Vissza
Fel
Normál